Gruffet i Chiozza

13.09.2018

Det vankas PREMIÄR på RoJteatern för deras föreställning Gruffet i Chiozza! Lördagen den 29 september går ridån upp för denna galna komedi, skriven av Carlo Goldoni som ofta kallats för Italiens Molière.

På avstånd ser den lilla ön Chiozza, vid kusten utanför Venedig ut som en idyllisk plats, full med strävsamma människor som samlas i gränderna för att njuta av varandras sällskap. Sanningen är dock något annorlunda... I Chiozza är folksporten att gruffas! Mödrar gruffar med sina döttrar, fäder med sina söner, bröder med sina systrar och fästmör med sina fästmän.

Mitt i allt detta kaos försöker Isidoro, notarien vid domstolen medla mellan människorna, samtidigt som han desperat försöker passa in. Men lite gruff har väl aldrig skadat någon, det blåser över lika fort som det kommer. Gruff är helt enkelt en del av livet i Chiozza.

En dag som vilken som helst gruffas det som vanligt, men...just denna dag strosar en sumprunkare vid namn Toffolo Fiffolo in i en av gränderna där några kvinnor sitter och väntar på sina män som är på väg hem. Toffolo som hamnar mitt i ett gruff vill ställa sig in och bjuder på rostade sardeller. Det faller inte i god jord när männen som varit till sjöss i flera månader kommer hem och får veta att den där sumprunkaren Toffolo smugit runt i gränderna och bjudit deras fästmör på sardeller! Nu är det gruff, nu ska här göras upp! Eller som fiskaren Titta Nane säger: "Den där Fiffolo, den ska jag skära öronen av"!

Gruffet i Chiozza är en helt sanslöst galen komedi om en grupp grälsjuka människor på den lilla ön Chiozza och de som försöker bringa ordning i kaoset. I centrum står två familjer bundna tillsammans av trolovningar, kärlek och stolthet. Blanda de ingredienserna, krydda med en domstolsnotarie som vill passa in men skrattas åt bakom ryggen och en fiskuppköpare som bättre förstår livet i gränderna och man får en soppa av envisa människor som inte viker en tum!