Kurs: Barnledarens verktygslåda

13.06.2023

Kurs för nyblivna- eller blivande barngruppsledare - Sundsvall 13-15 oktober

Helgen den 13-15 oktober 2023 arrangerar vi en kurs för nuvarande eller blivande ledare för barngrupper i amatörteaterföreningar. Kursledare Sara Larsson är nyexaminerad dramapedagog och har lång erfarenhet som ledare och regissör i Arbetarteater Pegasus.

Kursen hålls hos Kvartersteatern Sundsvall och boende i olika prisklasser finns på flera olika platser i Sundsvall. Kursen är gratis att delta på och vi bjuder på lunch. Resa, boende, middag och frukost (om det inte ingår på boendet) bekostas av deltagaren/föreningen.

Ledarutbildningen för barngruppsledare sker under tre dagar (fredag-söndag). Fokus är på att utöka övningsbanken och samla gemensam erfarenhet. Samla kunskap om etablering och grupprocess. När vi arbetar med barngrupper är det kanske viktigast av allt att vi har roligt tillsammans. Både att våra deltagare har kul med varandra men också att vi som ledare är med och har roligt med gruppen. Det hjälper till att stärka barnens självförtroende att de får se sina ledare skratta och vara med i övningarna. När vi visar att vi också kan göra fel, missuppfatta en situation eller vågar vara tramsiga och "fula" så bjuder vi in våra deltagare att göra detsamma. Dramasalen/teatern blir en trygg plats där alla är välkomna.

Ju större kunskapsbank vi som ledare har att hämta material, övningar och information ifrån, desto lättare blir vårt arbete som ledare. Den här kursen syftar till att bidra till just det, en större kunskapsbank. På köpet får vi också möjlighet att knyta kontakt med andra ledare vilket är en otroligt värdefull resurs i vårt arbete med grupper. 

Kanske har du som är här lett någon barngrupp tidigare, kanske är du helt ny för ledarrollen. Oavsett så hoppas jag att den här helgkursen ska ge dig något matnyttigt att ta med i ditt ledarskap. Vi kommer att testa och undersöka olika typer av övningar för barngrupper. Allt ifrån improvisationsövningar till lekar och hur vi kan arbeta med sagor och berättelser i vår teaterverksamhet. När kursen är avslutad kommer ni också att få ett kompendium, en liten samling, med de dramaövningar vi arbetat med under helgen. 

Att arbeta med barn och unga kan ibland kräva en del trixande och klurande av dig som ledare. En grupp 9-10 åringar kanske kan få sina förutsättningar eller teman för scenarbete skrivna på lappar, men för en grupp 6-7 åringar kanske det inte fungerar lika bra. Då kan vi behöva göra på något annat sätt som ledare för att kunna genomföra samma övning. Det kan till exempel handla om att använda sig av bilder istället för text. Något som också kan vara ett viktigt verktyg både för gruppen och för dig som ledare är att ha en tydlig struktur och stödbilder/ord som beskriver vad som kommer att hända under träffen. Vi ska försöka inventera hur vi på ett enkelt sätt kan skapa goda förutsättningar att lyckas, både för gruppen och för oss som ledare.