Regeringens förakt för amatörkulturen - 0,0008%

03.02.2023

Regeringen minskar stödet till amatörkulturen

Inom amatörkulturen är vi experter på att göra mycket med litet. Vi är vana att vända på varje krona, men ändå skapa fantastiska verksamheter för våra medlemmar. Därför var det med en extra stor klump i magen vi såg regeringsskiftet, för vi vet hur borgerligheten och framförallt regeringens chefsparti SD brukar se på kultur och då framförallt amatörkulturen. Vi behövde inte vänta länge för att få våra misstankar bekräftade. De kommande fyra åren kommer bli en golgatavandring och många ideella organisationer, från den lokala föreningen hela vägen upp på riksplanet kommer få svårt att överleva. 

Vi i ATF, liksom den breda majoriteten av amatörkulturens organisationer, finansieras med stöd från Statens Kulturråd (KUR). Den nya regeringens första åtgärd för amatörkulturen är att reducera vårt redan skrattretande låga stöd. Senaste gången vi hade ett statligt stöd som, även om det redan då var skrattretande lågt, ändå låg i linje med inflationen var 1997. Sen dess har ingen uppräkning skett, endast två generella neddragningar. Det ska absolut sägas att även socialdemokratiska regeringar har haft väldiga problem att låta de fina ord man slänger sig med kring ideella utövare avspegla sig i faktiskt stöd, men den nya regeringen har inte ens bemödat sig med att tala varmt om de ideella krafterna - de tar i med storsläggan direkt. Två procents minskning för alla ger ett totalt stöd på 10 miljoner till all amatörkultur i Sverige. 10 miljoner, av statens totala kostnader på 1195 miljarder. 0,0008% av statens kostnader. Det är vad tiotusentals personers dagliga ideella engagemang är värt. Med dessa växelpengar ska vi "stärka och stödja de lokala föreningarnas möjlighet att verka inom det amatörkulturella området". 

Om det är någon som betvivlat föraktet från M, SD, KD och L för amatörkultur och de personer som utövar den så behöver ni inte fundera längre. Det här är deras sätt att säga att vi inte är önskvärda. Det är bara synd och skam att de inte har karaktär nog att säga det direkt till oss.