Tankar efter 1 maj

01.05.2024

Kamrater i amatörteater- och arbetarrörelsen!

Igår var det 1 maj och vi som bekänner oss till den vänstra halvan av politiken fyllde gator och torg runt om i landet för att under paroller om solidaritet, välfärd och rättvisa skina ljus på den många gånger osolidariska och orättvisa värld vi lever i. 

Varje år när jag går ut på 1 maj fylls jag med kraft. Jag ser engagemanget och glöden i ögonen bland såväl etablerade politiker som gräsrotsrörelser och vanligt folk som stolta står upp och proklamerar att de är en del av arbetarrörelsen. Tillsammans samlas vi under smattrande fanor för att med en röst förkunna vilket samhälle vi vill se. Detta är mer viktigt än någonsin förut.

För det är en orättvis värld vi lever i. Fredssträvan möts med våld, kamp för rättvisa möts med motstånd även från de som själva skulle vinna på det och för oss som amatörkulturutövare ser vi hur livet sakta men säkert kramas ur vår rörelse. Men vår roll är viktigare än någonsin förut. Som både en del av arbetarrörelsen och amatörkulturen står vi dubbelt emot de krafter som vill splittra såväl oss som samhället i stort.

Vi finner oss nu halvvägs in i den högernationalistiska regeringens mandatperiod och vi får bevittna hur de – så snabbt de bara kan – vill nedmontera demokratin. Stödet till folkbildningen stryps, principen om armlängds avstånd till kulturen ifrågasätts, utländska miljardärer får härja fritt på den svenska arbetsmarknaden, lönekrav för invandrare sätts till nivåer som regeringen inte kan lura någon handlar om annat än att de helt enkelt inte gillar invandrare och vill ha bort dem, mm. Listan kan redan göras lång och inget talar idag för att regeringen kommer slå av på takten med att attackera samhällets uppbyggnad.

Det är en mörk väg som demokratin i Sverige svängt in på. Tills nyligen fanns en grundläggande respekt där vi alla kunde mötas i politiska samtal, oavsett om vi kallade oss socialister, konservativa eller liberaler. Med den nationalistiska högersväng, i ledband till ett parti som för endast 36 år sedan bildades av nynazister och SS-veteraner, har regeringen Kristersson nu slagit in på en mörk väg som utplånar alla spår av denna grundrespekt. 

Den högernationalistiska regeringen har med illa dold förtjusning försökt så split i våra rörelser. Det har dock misslyckats kapitalt. Den beslutsamhet jag känner efter årets 1 maj ger mig hopp inför framtiden! Vi är en del av arbetarrörelsen och låter oss aldrig tystas! Vi är en del av amatörteaterrörelsen och låter oss aldrig tystas! Med teatern som vapen och folkbildningen som metod kommer vi kämpa emot alla som vill kväsa kritiska röster och nedmontera demokratin för att skapa ett elitistiskt, orättvist och xenofobiskt samhälle.

Snart är det dags att återigen bege oss till valurnorna för att för Sverige, Europa, den högernationalistiska regeringen och för oss själva – med en röst förkunna att försöket att tysta den svenska arbetarrörelsen har misslyckats och aldrig kommer fungera! Vår rörelse föddes ur kamp – den är i vårt DNA och vi sluter leden! 

Våra kamrater i IF Metall har med sin strejk mot Tesla visat hela världen vad som händer när man försöker sätta sig på den svenska arbetarrörelsen. Precis som Musk med IF Metall, försökte den nuvarande regeringen splittra oss – den 9 juni hoppas jag att vi alla ställer oss upp och visar att det var ett ödesdigert misstag! De försökte – men misslyckades! 

Det är min förhoppning att EU-valet ska göra den högernationalistiska regeringen medveten om att deras tid är räknad, att de om två år då vi går till nästa riksdagsval kommer få känna på den otrevliga änden av valvakan.

Vi går nu in i maj och valkampen kommer uppta all vår tid! Men är det nåt vi kan så är det kamp! En kamp för solidaritet, rättvisa, jämlikhet och en strävan efter ett demokratiskt samhälle med plats för alla!

Kamrater – jag bär med mig den styrka som visades på gator och torg igår på 1 maj in i valrörelsen och den 9 juni visar vi med en röst att attacken på arbetarrörelsen som helhet var ett ödesdigert misstag!

Stockholm 2024-05-02
Zacharias Östman
Förbundsordförande ATF